TATEVIK MKRTOUMIAN

De beste ballet app vol ongelofelijke oefeningen

Tatevik Mkrtoumian is een wereldwijd gerespecteerde ballerina en balletmeester, met een internationale carrière en ’s werelds meest gebruikte ballet app.

Tatevik was te zien in L’Officiel Arabia, Marie-Claire, Elle, VTM en grote televisienetwerken in België en Rusland.

Tatevik is ook de auteur van het boek Ballet Workout en Methodologie, en oprichter van de Ballet Workout-school die balletles geeft aan volwassenen en kinderen en professionele dansers begeleidt in hun carrière. Ze organiseert ook voorstellingen in de grootste theaters van België en organiseert balletevenementen. Ze geeft haar masterclasses over de hele wereld, waaronder in Rusland en Dubai.

Tatevik Mkrtoumian is een van de meest erkende balletleraren voor volwassenen ter wereld, met een balletschool met meer dan 3.000 leden en de Ballet Workout App met meer dan 100.000 gebruikers.

Veel artsen, balletexperts, balletleraren en professionele dansers in België vertrouwen op Tatevik om hen te helpen fit te worden, ballet te leren, te coachen voor shows, solo’s en vruchtbare wedstrijden en de resultaten te zien die ze willen bereiken.

BEDOELD OM TE DANSEN

Ik ben opgegroeid in Rusland en mijn beide ouders zijn professionele balletdansers. Mijn vader was solist bij de Armeense Opera en mijn moeder was solist bij het Caucasian Military Ballet. Ze ontmoetten elkaar tijdens het dansen in Georgië. Mijn moeder danste met mij tijdens de zwangerschap tot 6 maanden, ballet heeft altijd deel uitgemaakt van mijn DNA en leven.

Bij ons thuis was er altijd muziek, dans en gepraat over kunst. Ik groeide op in een omgeving die elke professionele keuze ondersteunde. Mijn ouders zeiden altijd tegen me: “Weet je zeker dat je balletdanseres wilt worden? Het is een heel zwaar beroep”. Ik erfde hun passie en wilde de hele dag niets anders doen dan dansen. Ze steunden mijn keuze en begeleidden me op dit moeilijke pad om een professionele balletdanseres te worden. In Rusland studeerde ik aan een privéschool en nam ik deel aan balletwedstrijden en kreeg ik privélessen zang en piano. De balletlessen en wedstrijdvoorbereidingen werden door mijn moeder op haar school gegeven.

Op 7-jarige leeftijd verhuisden mijn ouders naar België waar ik mijn eerste balletlerares en directrice van de Koninklijke Balletschool Antwerpen Marianella Panieda ontmoette die vanaf de eerste les in mij geloofde. Ik ben vereerd om te kunnen zeggen dat ik de eerste en enige student was in de 55-jarige geschiedenis van de school die halverwege het jaar instroomde en geen auditie hoefde te doen dankzij de geweldige voorbereiding die ik had. Ik vervolgde mijn balletopleiding in België. 10 jaar hard onderwijs met klassiek ballet, repertoire, jazzdans, flamenco, folkloredans, hedendaagse dans en acteerlessen hadden vruchtbare resultaten en ik kreeg 4 contractaanbiedingen. De keuze was Amsterdam, Milaan, Berlijn of het grootste theater in Estland, theater Vanemuine. Ik besloot naar Estland te gaan omdat hun repertoire buitengewoon opwindend, interessant, divers en heel dicht bij mijn hart was.

Dit was een keerpunt.

Mijn droom werd werkelijkheid en elke dag kwam ik het theater binnen en hoorde ik het orkest spelen, operazangers zich opwarmen, kostuumdames buitengewone kostuums dragen, acteurs hun tekst instuderen…Het was echt een magische plek met een unieke sfeer en een dienst van kunst op het hoogste niveau en toewijding. Ik kon niet geloven dat ik hier deel van uitmaakte en mijn harde werk betaalde zich uit.

Mijn regisseur stelde vertrouwen in me en gaf me mijn eerste solorol in het ballet van Doornroosje na slechts 2 weken als nieuw lid. Dit was een kans van onschatbare waarde, ik wilde haar vertrouwen niet teleurstellen dus bereidde ik me goed voor op mijn rol als fee en het publiek en de leden van het gezelschap vierden mijn grote debuut.

Doornroosje werd mijn lievelingsballet. Dit was het begin van een succesvolle carrière en vele solorollen in klassieke balletten maar ook jazz, hedendaagse, neoklassieke stukken en musicals, opera’s en operettes. Shows waren bijna dagelijks en soms zelfs twee keer per dag gedurende 5 jaar achter elkaar. Balletomans en balletrecensenten schreven veel positieve recensies over mijn optredens. 

Enkele van de meest memorabele producties die ik heb gedanst waren: Notenkraker, Doornroosje, Giselle, Oneigin, Swanlake (pas de trois), George Balanchine’s “who cares! “La Bayadere, Le Corsaire, Don Quichot hoofdrol, Fairyqueen, Carmen, La Dolce Vita, Phantom of the Opera, Evita, Raymonda, Thriller, Kreutzwald Meets Dance, New Years Jazz, Beauty and the Beast, Giselle, Nuud, Casanova, Mary Poppins, Edit Piaf, Abba, Petroesjka, Mowgli, Kevade, Orpheus, Losbus Lesk, In Memoriam van Sidi Larbi, Incontro Il Ballo, la givotentu, l’amore, Vision de l’Energie, Don Quichot, Giselle, Bolero, Esmeralda, Swanlake, Oneigin.

Ik heb met het gezelschap over de hele wereld gedanst en getoerd en op mijn 24e was ik een ballerina met een zeer brede repertoireachtergrond. Ik heb alle grote balletklassiekers gedanst en nog veel meer dan ik had kunnen dromen.

Ik zat nog vol energie en besloot terug te keren naar mijn familie en thuisstad Antwerpen, België.

Samen met mijn moeder begonnen we een gloednieuwe balletschool die al snel de grootste van België werd. We wilden een andere aanpak en creëerden onze eigen Ballet Workout Methodologie om ballet toegankelijk en heilzaam te maken voor elke volwassene of kind met een balletdroom.

Hoewel ik nu een succesvolle balletcarrière heb, een boek heb geschreven, een balletschool ben begonnen en honderdduizend mensen heb bereikt via de ballet workout app, weet ik nog toen ik begon. Ik was een klein meisje met een droom die goede begeleiding kreeg waardoor ik kon bereiken wat ik wilde. Mijn doel is om die persoon te zijn die in anderen gelooft en hen steunt terwijl ik hen een uitstekende training geef en kostbare balletkennis doorgeef. Omdat het leven bestaat uit paden die elkaar kruisen, vinden en waarderen wil ik graag dat deze ontmoeting betekenisvol voor je is.

Ik hoop dat mijn verhaal laat zien dat je met de juiste begeleiding, training en mensen die in je geloven, je dromen kunt verwezenlijken en volop van ballet kunt genieten. Het zal veel vreugde, voordelen en schoonheid in je leven brengen.

Niets wat de moeite waard is, komt gemakkelijk. Droom groot, geloof in jezelf, werk hard en weet dat je er komt! Je kunt het!

Log In

Don’t have an account?