positions of the feet

Posities van de voeten

Er zijn 6 posities in ballet. Elke oefening begint en eindigt in één ervan, dus het is belangrijk dat je ze goed kent! Eerste positie: Met een draai naar buiten vanuit de heupen, de hielen raken elkaar en de tenen zijn naar buiten gericht. De mate van natuurlijke rotatie in je heupkom en je beheersing...

Er zijn 6 posities in ballet. Elke oefening begint en eindigt in één ervan, dus het is belangrijk dat je ze goed kent!

Eerste positie: Met een draai naar buiten vanuit de heupen, de hielen raken elkaar en de tenen zijn naar buiten gericht. De mate van natuurlijke rotatie in je heupkom en je beheersing van deze draaiing zullen het uiterlijk van je eerste positie beïnvloeden – dit kan variëren van de voeten die een ‘V’-vorm vormen tot de voeten die in een vlakke lijn staan. Forceer nooit de eerste positie door te proberen te veel uit te draaien. Je moet je stabiel en comfortabel voelen.

Tweede positie: In de tweede positie staan de voeten even ver uit elkaar als de schouders, waarbij de benen opnieuw vanuit de heupen naar buiten zijn gedraaid. De voeten moeten bij elkaar passen – let op dat de ene voet niet verder naar voren staat dan de andere of dat de ene voet meer naar buiten is gedraaid dan de andere.

Derde Positie: De derde positie wordt zelden gebruikt in professioneel klassiek ballet, maar kan gebruikt worden tijdens de training als je je niet comfortabel voelt met de vijfde. Met beide benen vanuit de heupen draaiend, komt de hiel van de voorste voet tegen het midden van de achterste voet. De afzet van beide voeten moet gelijk zijn. De derde positie kan worden ingenomen met het rechterbeen of het linkerbeen voor.

Vierde positie: Voeten in de vierde hebben de ruimte van ongeveer een voet lengte tussen hen. De vierde gekruiste (soms ook “vierde tegenover vijfde” genoemd) is wanneer de hiel van de voorste voet tegenover het grote teengewricht van de achterste voet staat. Het is tegenovergesteld aan waar die voet zou staan als hij in vijfde positie zou staan. De opkomst voor beide posities komt uit de heup. De voeten moeten in gelijke hoeveelheden worden uitgeslagen. Het gewicht wordt verdeeld over beide voeten die elk 50 procent van het gewicht dragen. De vierde positie kan worden ingenomen met het rechter- of het linkerbeen naar voren.

Vijfde positie: De heupen zijn naar buiten gedraaid, de knieën kijken naar buiten. In de perfecte vijfde positie staan de tenen tegen de hielen en de hielen tegen de tenen.

Zesde positie: De voeten zijn parallel aan elkaar.

Let op: overdadige opkomst is niet nodig als je net met ballet begint. Uw opkomst en flexibiliteit evolueren en hangen af van de natuurlijke opkomst en flexibiliteit. Je kunt je opkomst verbeteren door stretchoefeningen te doen. Je mag nooit pijn voelen in de knieën of enkels. Als u zich onstabiel of ongemakkelijk voelt, draai uw benen dan wat meer in een V-vorm.

Share

Log In

Don’t have an account?